Jordi Rosich Interview.

Entrevista a Jordi Rosich.

 "Mai m'agradaven les joies" , ens diu en Jordi a l'inici de l'entrevista, amb una sinceritat increïblement commovedora.

 

Jordi Rosich és molt jove. Potser té 36 anys, però fa 25 anys que viu colze a colze amb les eines del seu ofici i amb diamants i pedres precioses.

 

Durant aquest temps ha passat de rebutjar la professió a estimar-la amb tot el cor i l'ànima. Avui és el joier i dissenyador de totes les peces de les col·leccions de Roosik & Co, empresa que també va fundar. Ara compta amb un equip de joiers i muntadors que treballen amb ell per donar vida a cadascuna de les peces que imagina.

 

- Tenint en compte que mai no t'agradaven les joies, ara tens el teu propi negoci de joieria!

 

Jordi Rosich: És cert. Quan era petit no sentia cap afecció a les joies. De fet, en volia allunyar-me perquè em va robar el temps que volia passar amb la meva família. Els meus pares eren joiers amb un negoci familiar, així que s'hi van haver de dedicar molt de temps... i no els vaig veure mai.

 

- Llavors què va passar...?

 

Jordi Rosich: Els vaig veure treballant tant que, tot i que no m'identificava amb el que estaven intentant fer, vaig voler ajudar-los. I també em necessitaven... Primer em van demanar ajuda amb diversos problemes informàtics perquè coneixia els ordinadors. Però, al cap d'un temps, vaig començar a fer reparacions i comissions del seu taller. Vaig aprendre ràpidament i em plantejava les meves pròpies idees i solucions... i a poc a poc vaig començar a veure el món de la joieria amb ulls molt diferents.

 

- I quan vas haver de decidir què estudiar... Vas anar per la informàtica o la joieria?

 

Jordi Rosich: (riu) No, jo no volia ser joier. Quan tenia 17 anys i intentava decidir-me una carrera, vaig tenir un gran dilema. Sabia que trencaria el cor dels meus pares si no estudiava joieria...

 

Aleshores, decidir convertir-me en joier era més pel meu compromís amb la meva família i els meus vincles estrets amb ells que per una vocació real.

 

- Les joies de Roosik & Co són molt especials; té una personalitat molt diferent. Quan vas començar a desenvolupar el teu propi estil i vas sentir la necessitat de crear i dissenyar les teves pròpies joies?

 

Jordi Rosich: Sempre he acostumat a fer milers de coses alhora. Sóc molt curiós i tinc una gran necessitat de crear-me i desafiar-me.

 

Quan em vaig qualificar, als 22 anys, em vaig adonar que tenia encara més eines i recursos per expressar tota la creativitat que bullia dins meu. Em vaig adonar que, per primera vegada, sentia una certa afició per les joies, i que les joies també m'estimaven. Vaig tenir una nova manera d'expressar-me.

 

- Igual que un pintor...

 

Jordi Rosich: Sí, em sento pintor. Per a mi, els diamants i les pedres precioses són com pinzells per a un artista o notes per a un músic. Són les eines que faig servir per "compondre" joies.

 

Tan bon punt vaig dominar les tècniques, vaig començar a gaudir molt de l'ofici. Així van començar els primers dissenys i les peces que ara formen part de les col·leccions de Roosik & Co.

  

- Quin és el teu procés creatiu? Vull dir, com comences a crear una joia?

 

Jordi Rosich: Sovint, quan veig gent, visualitzo instintivament el tipus de joieria que li convindria. I, amb aquesta idea en ment, faig un esbós ràpid sobre paper i després trio unes pedres precioses i diamants i les col·loco al dibuix, provant diferents combinacions.

 

A continuació, transfereixo l'esbós inicial a un programa de disseny 3D, que utilitzo per perfeccionar els detalls i garantir que la peça sigui funcional, fàcil de portar i duradora, a més de ser estèticament agradable.

 

- Les dones són la inspiració per a les teves joies?

 

Jordi Rosich: Sí, sens dubte, i també ho són les pedres precioses i els diamants. Sóc gemmòleg i també m'encanta la natura, per això m'apassiona les pedres naturals i tot el que evoquen. Em passo hores mirant les seves formes, colors... Valoro la seva raresa i el fet que cadascun sigui tan únic al món. Així, de vegades, el meu procés creatiu comença simplement amb una pedra preciosa. Sento la necessitat de crear un marc daurat a mida que abraci i millori la bellesa i la personalitat naturals de la pedra.

 

- La teva joieria és minimalista en essència...

 

Jordi Rosich: Els que em coneixen saben que sóc perfeccionista i un gran exponent del “menys és més”. Per això intento que les línies de cada peça siguin pures i essencials. Fins i tot els fermalls que mantenen les pedres precioses al seu lloc s'expressen mínimament.

 

- Jordi, què és una joia?

 

Jordi Rosich: Una joia és molt més que or i pedres precioses; no és un luxe. És pura emoció. És amor, art, disseny, tecnologia, creativitat... I també són infinites hores de dedicació.

 

- Què significa per a tu Roosik & Co?

 

Jordi Rosich: És un projecte que implica honestedat i transparència, amb mi mateix i també amb els altres. És un diàleg des del cor.

 

- Honestedat?

 

Jordi Rosich: Sí. La gent no acaba d'entendre què és l'honestedat en una joieria o en el món de la joieria. Per a mi, la joieria és un lloc d'expressió artística en comunió amb l'entorn i amb les persones que m'envolten i en formen part.

 

Per això faig un seguiment de tots i cadascun dels processos creatius, des que neix una peça fins que la tens a les mans. D'aquesta manera puc garantir que la joia és realment el que et dic que és.

 

Inverteixo tantes hores en la millora i perfeccionament d'un disseny, així que puc assegurar-te que he fet la joia pensant en tu, com un vestit a mida, perquè et sentis còmode i t'identifiquis amb la peça.

 

Quan decideixo utilitzar or reciclat en comptes de l'or extret, o quan vaig fer servir l'aliatge jo mateix al taller perquè no hi hagi intermediaris que puguin afegir substàncies nocives a la seva composició que puguin danyar la teva pell... això és honestedat.

 

També selecciono diamants de màxima qualitat, triple excel·lent de color EF i puresa VVS que compleixen el procés de Kimberley i provenen de països lliures de conflictes... Honestedat.

 

No tothom pot proporcionar-te tanta informació durant tot el procés i també certificar-la.

 

- Què és el que més t'agrada de la teva feina?

 

Jordi Rosich: Que no és una feina. Quan m'aixeco mai dic "me'n vaig a treballar"; Li dic "me'n vaig al taller". El dia que digui "me'n vaig a treballar"... Potser deixaré d'anar.

 

 

 

Jordi s'ha convertit en un dissenyador i joier de referència per a aquells que, com ell, valoren les joies que van més enllà de l'or o les pedres precioses.

 

També ha estat reconegut pels seus èxits professionals, amb el Premi Talent 2019 de l'Ajuntament de Girona i el Premi al Millor Comerciant 2019 del JORG, Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya.

 

Ara fa un any que va rebre aquests premis. Era pels volts del 3 de novembre... Sant Eloi, patró dels joiers. Quina professió més meravellosa.

 

Gràcies, Jordi, per la teva honestedat, també en aquesta entrevista.

Torna al blog